Σάββατο, Ιουλίου 07, 2007

Yalom - Στο ντιβάνι


Ο Yalom στην τελευταία επίσκεψη του στην Αθήνα είχε πει: «Όταν βλέπω ασθενείς στην ψυχοθεραπεία θέλω να εστιάζω στο εδώ και τώρα, σ' αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι αμέτοχος στη διαδικασία, ούτε λευκό χαρτί. Προσπαθώ να κάνω την ψυχοθεραπεία να φαίνεται ανθρώπινο εγχείρημα και όχι κάτι το τρομακτικό. Ποτέ δεν είχα πρόθεση να γράψω ένα βιβλίο "κάν' το μόνος σου". Μόνη πρόθεση ήταν να απομυθοποιήσω την εμπειρία της ψυχοθεραπείας»

Ο Yamol είναι ένας από τους μεγαλύτερους ψυχοθεραπευτές και ένας χαρισματικός συγγραφέας. Είναι γνωστός ο απολαυστικός και απλοϊκός τρόπος γραφής του Yalom που κάνει την ανάγνωση των βιβλίων του ένα ευχάριστο ταξίδι. Στο βιβλίο του το Ντιβάνι μας βάζει μέσα στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ψυχοθεραπευτών με τρόπο που ουσιαστικά απομυθοποιεί την διαδικασία της ψυχοθεραπείας θυμίζοντας μας την ανθρώπινη πλευρά των ψυχοθεραπευτών. Με την απομυθοποίηση αυτή αναδύεται η ανθρώπινη διάσταση της ψυχοθεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον ψυχοθεραπευόμενο και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Επίσης ο Yalom θέτει υπ' όψιν του αναγνώστη την ερωτική διάσταση της ψυχοθεραπευτικής σχέσης , καθώς επίσης και την διαστρέβλωση ή και την απόκρυψη της αλήθειας που εισχωρεί μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

1 σχόλιο:

Κώστας, ο είπε...

Δεν είναι οι γνώσεις της ψυχολογίας μέσα μου που λειτουργούν σαν αυτοσκοπός, όπως μου είπαν οι περισσότεροι που άκουσαν το απλό απλούστατο αίτημά μου.

Βλέπω όμως ότι τις ίδιες διαπιστώσεις με την Ψυχολογία, έχουν και άλλες επιστήμες που έχω μελετήσει (και συνεχίζω να μελετώ, επειδή το πεδίο τους είναι ανεξάντλητο):

- Θεωρητική Μουσική (Αρμονία). «Χρειάζεται κορύφωση για να ενταθεί το ενδιαφέρον σε ένα κομμάτι», «στη συνέχεια χρειάζεται η λύση» (κάτι θυμίζει από την ψυχανάλυση), «όταν δεν μπορείς να λύσεις μία συγχορδία, πρέπει να γυρίσεις στην προηγούμενη να τη διορθώσεις ώστε να μπορέσει να λυθεί η τελευταία» (τραυματικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας και θεραπεία τους ώστε το άτομο να μπορέσει να λειτουργήσει στη ζωή του), Το πρόγραμμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει περίεργα μαθήματα όπως «Ψυχολογία» και «Ειδικά θέματα ψυχολογίας»

- Πληροφορική και συγκεκριμένα, Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (Search Engines Optimization), «πρέπει να χρησιμοποιείς τις κατάλληλες λέξεις- κλειδιά για να ανέβει η ιστοσελίδα σου στην κορυφή αναζήτησης αναγνωστών της Google, με κανόνες όπως “βάλε τις έστω λάθος συνδέσεις που κάνει ο πολύς κόσμος στην ομιλία του” ή “βάλε συνομιλίες και επιχειρήματα όπως αυτά που ακούγονται στις μεσημεριάτικες εκπομπές της τηλεόρασης” (επανάληψη νοητικού φίλτρου, υπεργενίκευσης, συμπεράσματος χωρίς επαρκή μαρτυρία, προσωποποίησης που χρησιμοποιούν έντεχνα οι τηλεπαρουσιαστές, και που απλά προέρχονται από τα διδάγματα της «Γνωσιακής Θεραπείας», αλλά χρησιμοποιούνται για μάρκετινγκ).

Οι Αρχαίοι Έλληνες μάθαιναν 4 επιστήμες συγχρόνως (βλ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο σελ. Τετρακτύς= το σύνολο των διδασκομένων σαν πακέτο επιστημών στην Αρχαία Ελλάδα, γεωμετρία, αριθμητική, αστρονομία και Αρμονία δηλ. μουσική)

Βλ. Irving Yalom, Η θεραπεία του Σοπενάουερ, σελ. 61 «Το ταλέντο είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει έναν στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυϊα είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να δουν». Στο Ευαγγέλιο γράφει «εάν σε σκανδαλίζει ο οφθαλμός, εξόρρυξόν τον» (βγάλε το μάτι σου, δηλαδή).

Δηλαδή, μου κάνει κακό που γνωρίζω καλά μία από τις παραπάνω επιστήμες, που όμως συνδέεται στενά με τη Θεωρητική Μουσική και την Πληροφορική, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, και μέρος της «θεραπείας» είναι και να πάψω να την γνωρίζω, όπως μου εισηγήθηκαν ορισμένοι, που είδαν με κακό μάτι τις γνώσεις μου;


Πού μπορώ να βρώ έναν άνθρωπο που να με βοηθήσει (όχι να με πριονίσει στο μέγεθος του συρταριού του για να ταιριάζω με το γραφείο του) αλλά να υλοποιήσω τις σαφείς σαφέστατες υποδείξεις και μέτρα που αναφέρει ο Jeffrey Young στο απλό απλούστατο βιβλίο του "Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας", (για να ξεφύγω από παγίδες/σχήματα όπου δεν με βοήθησαν άλλοι με "θεραπείες"), που το μόνο του μειονέκτημα (του βιβλίου) είναι ότι χρειάζεται και μια ελάχιστη αλλά οπωσδήποτε ανθρώπινη συμπαράσταση θεραπευτή (χωρίς ειδικές γνώσεις ειδικών δύσκολων πολύχρονων θεραπειών που καταλήγουν να ασχολούνται όχι με υπαρκτά προβλήματα αλλά με την «θεραπευτική σχέση»);